Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Gojko Stare

Potomac - Maryland, MD

Slovensko ameriški fizik in finančni strokovnjakPet zanimivih dejstev
- V ZDA odšel na podiplomski študij in tam ostal.
- Delal kot profesor in v industriji satelitske komunikacije.
- Na njegovo življenje najbolj vplivala starša in dedek po materini strani.
- Je avtor pri spletnem magazinu Časnik.
- Meni, da je v ZDA »zmore se« odnos, v Sloveniji pa pomanjkanje samozavesti.

Izjemen študij in poslovna pot
Med ljudi, ki so nanj najbolj vplivali, Gojko prišteva svoja starša in dedka po materini strani. Gojko je leta 1969 diplomiral iz fizike na Univerzi v Ljubljani. Leta 1970 je odšel v ZDA na podiplomski študij na Univerzi Cornell in prejel MBA na Univerzi v Chicagu leta 1976. Po diplomi na Univerzi v Chicagu (Chicago Graduate School of Business, zdaj Booth) je delal na več položajih; in sicer na področjih trženja, prodaje in poslovnega razvoja, tako v sektorjih elektronike kot v industriji satelitske komunikacije (Bendix, Allied Signal, Motorola, Iridium). Od leta 2000 naprej je delal tudi kot profesor fizike in matematike na šoli »The Heights«, zasebni deški šoli v mestu Potomac, v zvezni državi Maryland.

Mnenje o ZDA
ZDA so po Gojkovem mnenju dežela priložnosti zaradi svobode, relativno nizke ravni vladnega nadzora in regulacij. Sprejemajo priseljence in novince. Ameriško kulturo vidi kot hitro se spreminjajočo in z malo predsodkov. Ljudje so ocenjeni predvsem na podlagi kakovosti njihovega dela in ne družinskih vezi ali drugih poznanstev. Prepričan je, da je v ZDA  prisoten optimizem in pozitiven tako imenovani »can-do« (zmore-se) odnos. Ob vstopu na ameriški trg svetuje osredotočenje na iskanje tržnih niš in posebnih trgov in odsvetuje poskuse tekmovanj z velikimi podjetji in nizkocenovnimi proizvajalci. Pri iskanju novih priložnosti predlaga tudi sodelovanje s slovenskimi priseljenci ter z Američani slovenskega porekla.

Mnenje o Sloveniji
Slovenija je po Gojkovem mnenju čudovit kraj, predvsem za tiste, ki so v njej odraščali. Ima kar nekaj spektakularnih športnih, umetniških in literarnih dosežkov. Veliko je motiviranih, izobraženih Slovencev, ki trdo delajo, vendar obenem, je prepričan Gojko, vlada politični kaos, pomanjkanje vladavine prava, prekomerne obdavčitve in prevelika regulacija pa ne dopuščajo posameznikom izkoristiti svojih talentov. Pri Slovencih opaža pomanjkanje samozavesti in meni, da je obrambna drža nacionalna značilnost. Sicer je prepričan, da ima Slovenija kot mlada država dober potencial, vendar bo potrebno še kar nekaj dela.

Potomac

Potomac

Potomac je dom prvega nahajališča indijanskih plemen Algonquin v Marylandu, ki so ga dokumentirali državni zgodovinarji. Domneva se, da je bila vas naseljena med leti 1200 in 1500.

Gre za mesto v okrožju Montgomery, poimenovano po bližnji reki Potomac, eni izmed znamenitih rek v ZDA, ki je dolga 652 km in ima ključno vlogo pri oskrbi s pitno vodo 90 % območja Washington in District of Columbia. Domačini so reko nad slapovi imenovali Cohongorooton, "reka gosi", saj je bilo območje v zgodnjih letih znano po obilici gosi in labodov.

Mount Vernon, rojstni kraj Georgea Washingtona, gleda na reko Potomac.

Veliko prebivalcev Potomaca dela v bližnjem Washingtonu. Je pa tudi dom številnim vrhunskim državnim šolam, od katerih so nekatere uvrščene na najvišjo nacionalno raven.


 

Več o mestu Potomac